EDZŐINK

Erbits Gergely

14 éves koromban kezdtem el mászni Rákosligeten, négy-öt évig a gördeszka és a mászás töltötte ki az életemet, majd lassan a gördeszka beporosodott és maradt a mászás.
A sport folyamatos imádata átalakult szenvedéllyé, ami azt eredményezte, hogy a mindenkori nyaralás nálam a mászás lett. Eljutottam csodálatos helyekre, Franciaország sziklái teljes mámorba ejtettek.
A szép technikás mozgás a falon hosszú időt és sok munkát igényel, de aki vár és tesz érte, nem fog csalódni, hiszen ez a sport igényli a gondolkodó hozzáállást.
Úgy gondolom, hogy a szikla a legjobb mester a földön, így ha teremben mászok tulajdonképpen szinten tartok vagy fejlődöm, hogy aztán a szikla előtt letehessem a tiszteletemet.
Sziklát szoktam itthon is mászni, bouldert és köteleset egyaránt.
Három-négy éve kezdtem el edzéseket tartani, eleinte csak gyermek, majd felnőtt edzést is vállaltam.
Fizikailag sokoldalú sportnak tartom a mászást, amely amellett, hogy saját testünk technikás mozgatására edz, terápiás alkalmazása is egyre elterjedtebb. Pl. gerincferdülésre kimondottan jótékony hatású.

Balázs András

Már gyerekkoromban imádtam mindenhova felmászni. A sportmászást 2002-ben kezdtem rehabilitációs jelleggel. A karomat egy súlyos baleset érte, aminek következtében majdnem elvesztettem, de sikerült megmenteni. Az orvosaim javasolták a mászást. Nem csak erősített, hanem az idegek gyógyulását is segítette a precíz mozdulatokkal. Azóta még jobban megszerettem ezt a mozgás formát, nem beszélve az emberekről, akiket a mászáson keresztül ismerhettem meg!
Több ifi magyar bajnoki címet is sikerült szereznem, ezek közül talán a 2010-es ifi ‘A’ kategóriás győzelmemre vagyok a legbüszkébb. Az utóbbi időben inkább sziklán találtam meg a mászás szépségét, de 2019-ben is sikerült 5. helyet elérnem a nyílt magyar boulder bajnokság győri fordulóján. 2020-ban végeztem el a Testnevelési Egyetem Sportmászó edzői OKJ-s képzését.
A mászást komplex módon közelítem meg, modern edzésmódszerekkel a mentális és fizikai képességek egyensúlyára törekszem.
Edzéseimen szeretném megosztani a mozgás élményét és a hálát amit a mászás iránt érzek!

Lality Levente

A Monkey-csapatnak 2018-ban lettem a tagja. Gyerekedzőként és útépítőként színesítem az amúgy is színes mindennapokat, 2020. szeptemberétől pedig a terem falmestere és egyben szakmai koordinátora is vagyok.
A Hópárduc Alapítvány oktatójaként 2019 óta vagyok jelen. Hiszem, hogy a mászás terápia, gyógyír testnek és léleknek.
Elsősorban sportmászónak tartom magam, de imádok boulderezni. Úgy gondolom, a mászás egy regény, a boulderek a betűk és a szavak ebben az írásban.
Célom, hogy sokoldalú mászó legyek, a mászás minden formáját űzzem. Többet legyek a komfort zónámon kívül, mint belül, és hogy minél több embert rántsak magammal ezen az úton.

Kárpáti Manó

2010 környékén, 14 évesen kezdtem el mászni. Előtte jiu-jitsuztam, de egy sérülés miatt abba kellett hagynom. Majd egy ismerősöm ajánlására elmentem kipróbálni ezt a mászás dolgot. Értelemszerűen megszerettem, és határozottan köré szerveződött a kis életem. Főleg kötéllel mászok, de a terem boulder sem áll messze tőlem. Legnehezebb mászásaim 7B-7B+ környékén vannak.
Mivel van egy halom (4) kistestvérem, ezért egész jól szót értek a gyerekekkel. Az elmúlt másfél évben a Monkey recepcióján dolgoztam, de most átállok a pult másik oldalára. Második éve az Óbudai Waldorf Általános Iskolában tartok edzéseket. A Testnevelési Egyetemen meghirdetett Sportmászó Sportedző OKJ-s képzést márciusban fejezem be.

Martincsák István

Elsőként a barlangászattal ismerkedtem meg, mint kalandvágyó gyermek és ennek folyományaként különféle elhagyatott kőfejtőkbe jártunk fejleszteni az elengedhetetlen kötéltechnikát. Ekkor figyeltem fel a sziklák világára, ahol akkortájt kezdtek az első mászók megjelenni. Őket figyelve érlelődött meg bennem a gondolat, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni.
14 évesen kezdtem el a mászást óriási lelkesedéssel. Magyarország szikláinak végigjárása után nemzetközi terepeken is egyre több időt töltöttem és rengeteg jó barátra leltem közben. A természet közelsége, a mozgásban rejlő komplexitás és a sikerélmények egy életre elköteleztek a sport iránt.
A mászáson belül az alpesi, sport és boulder mászás, amik igazán közel állnak hozzám, de némelyik magas hegycsúcs is lázba tud hozni. (pl. Matterhorn)
Volt olyan huszonéves koromban, hogy egy évből kb. 300 nap mászással telt, a többi pedig a kényszerű pihenés. Most, hogy már két gyermekem van, többet gondolok rájuk, épp ezért is jött létre ez a terem. A gyerekek sportolása fontos a testi, lelki és szellemi fejlődés szempontjából és én hiszem, hogy ez a sport komplexitásával sok gyermeket köt majd le a jövőben.
Jelenleg a Monkey Boulder ötletgazdájaként és résztulajdonosaként szervezem a terem szakmai életét.

Táborosi Gábor

Miután megszülettem – Herakles félresikerült reinkarnációjaként (a jelek szerint korántsem optimális helyen és időzítéssel) – egy ideig kisgyerek voltam, mint a legtöbben. Később, ennek ellenére néhány dolog érdekelni kezdett. Ezek nagyobbik hányada gyorsan feledésbe merült. Iskolába is jártam, aminek következménye, hogy a matematika, geológia, vagy szociológia 1-2 alapelemét máig nem bírtam elfelejteni. Szerencsére gyakran adódott lehetőségem kedvenc hegyeim és szikláim közé, időnként a föld, vagy a víz alá elbújni, néha a levegőből bámulni a világot. Egy idő múlva rászoktam, hogy másokat is belerángassak az adrenalinnal történő önpusztítás általam ismert módozataiba. Szikrázó elmeéllel fölismerve saját korlátaimat, mások szekírozásába kezdtem, hegymászó oktatóként jobb sorsra érdemes ifjak generációit hülyítve bele kedvenc időtöltésembe.
Manapság hivatásos sportmászó edzőként ártatlan gyermekekből igyekszem világklasszis versenyzőket nevelni. A versenymászás „örökös” magyar bajnokcsapata, a Meteora Mászócsapat vezetőjeként sok-sok válogatott sportolóval dolgozhatok együtt. Az évek során megannyi komoly nemzetközi sikert értünk el tanítványaimmal!

Pagács Beatrix

Szüleimnek köszönhetően már gyerekkorom óta szerves része az életemnek a természet, a túrázás, a mozgás. Óvodás korom óta sportoltam – balett, szertorna, RSG, tánc – és sportolok. Nagyjából 10-11 éve kezdtem el mászni, ami már az első alkalommal szerelem lett. Egyre jobban elmélyedtem a mászás mibenlétében sziklán, műfalon, sportutakban, boulderezésben és több kötélhosszas utakban egyaránt. Számomra a mászás maga a mozgáskoordináció csodás összessége, amely a tánchoz hasonlítható.
2017-ben egy több hónapos, Gran Canarián töltött „alkotói újra tervezés” során rájöttem, hogy ezt a sok csodás élményt, szeretetet a mászás iránt, tapasztalatot szeretném átadni másnak is.
Mit jelent számomra a mászás? Közösséget teremt, csodás baráti kapcsolatokat hoz az életbe, elfeledteti a napi és minden gondot (maga a mentális megtisztulás) és a mozgás egyik művészete.
Gyertek, éljétek át Ti is!