• Ki, mit tehet a tiszta levegőért?

  Ki, mit tehet a tiszta levegőért?

  Sokan kérdezitek tőlünk, mik is ezek a futurisztikus “tamponok” a levegőben, amik lassan fél éve lógicsálnak a termünkben. Ezek az eszközök a finom szállóport vonzzák magukhoz, ezzel tisztítva a mászótér levegőjét.

  Az ötlet, mint a teremé is, Martincsák Istvántól jött, aki egy nyaralása során futott bele az érdekes szerkezetbe a Studio Bloc boulder teremben. Az ötletből egy hosszabb informálódás után elindítottuk a projectet, és megkezdtük a tárgyalásokat a Static Air-rel. A cég új innovációs technológiát talált ki a finom szállópor kiszűrésére, ennek részletes taglalásába nem mennénk bele (ezt meghagyjuk a szakembereknek), de röviden a működésről annyit, hogy ezek az űrbéli oszlopok elektromosság segítségével magukhoz vonzzák a porszemcséket. Ami még nagy előnyük a megszokott keringetéses rendszerekhez képest, hogy nincs bennük mozgó alkatrész, így csendesek (gyakorlatilag nincs hangjuk), és energia takarékosak is (kb. negyedét fogyasztják egy általános keringtető rendszernek).

  Amivel még segítjük a levegő áramlását/minőségét, az egy automata ablakrendszer a tetőn, amivel nem csak a port tudjuk kiszellőztetni, hanem nyáron sokkal kellemesebb hőmérsékletet tudunk varázsolni.

  Viszont ti is tudtok tenni a levegő minőségéért egy kis figyelmességgel. Sokan itt a folyékony magnéziára gondoltok – ami külföldi termekben egyre jobban terjed – de jelen esetben nem arra gondoltam. A legfontosabb, hogy a ziazsákjaitokat ne a szivacson hagyjátok, így társatok nem tudja felrúgni, kiönteni. Sokan azt gondoljátok, hogy a fal mellett jó helyre teszitek a tároló eszközötöket, ami abból a szempontból jobb, hogy nem rúgja fel társatok, viszont ha leesik a falról, a ziazsákon is könnyen kimehet a bokája, megakadhat a hámban a lába. A legegyszerűbb a terem elején vagy az “oázisban” letenni zsákotokat.

  Amit még sok kezdőtől látunk, az a derékra erősített ziazsákkal való önfeledt leugrálás a falról. Ami még az ugrálásig nem is olyan nagy probléma, ha mászótársunk közben befogja ziazsákja nyakát (nyilván jobb, ha lemászunk, addig is erősödünk). Így a benne lévő tartalom nem ömlik a levegőbe a landolás pillanatában.

  Jó mászást kívánunk mindenkinek!

Visszajelzés küldése

Válasz törlése