Sziklamászás. Ezt a szót már sokan ismerik.
Boulderezés. Ezt már kevésbé.
A boulderezés a sziklamászás legfiatalabb ágazata amelyben az egész kis sziklák meghódítása a cél.
Ez egyfajta esszenciája a mászásnak, mert mind technikailag mind erőnlétileg sűrített problémamegoldást jelent.
Senki ne becsülje le, komoly kihívások ezek a méretek ellenére. Maximálisan végletekig kidolgozott mozdulatok jellemzik a legnehezebb problémákat amit rendszerint sok sok gyakorlás után oldanak meg a próbálkozók. Teremváltozata ma már igen népszerű a sziklafalakban bővelkedő országokban is, de már a kevésbé hegyes területeken is felfigyeltek áldásos és komplex hatásaira.
A teremváltozat ma már önálló egység, versenyeket már kizárólag ilyen körülmények között tartanak és a védett körülmények miatt hatalmas fejlődésen esett át az elmúlt 10 évben.
Jelenleg világkupákon és különböző nagyon rangos eseményeken méretik meg magukat a versenyzők.
A boulder definiciója a kisebb magasságban, hevederek nélküli mászás ahol a mászó biztonságáról vastag szivacsréteg gondoskodik, amit beltéren telepítenek kültéren azonban általában a mászóknak kell magukkal vinniük. Ezeket a speciális szivacsokat külön erre a célra építik és hordozhatóra tervezik. Nevük crash pad.
Történetileg a boulderezés kialakulásáról: A mászótechnika csiszolásának folyományaként vetődött a tekintet az egészen kicsi sziklákra, kődarabokra (boulder) amelyeknek a megmászásával specializált feladatokkal szembesülhettek a mászók könnyen elérhető magasságokban. Ez aztán egy idő után annyira lekötötte a vele foglalkozókat, hogy mára már ez is külön sportággá fejlődött. A könnyű feladatoktól az elképzelhetetlen nehézségekig bővült a paletta ezért mindenki számára nyújt élvezetet ez a mozgás és ebben rejlik népszerűségének egyik oka.
A mászócipők és biztosító eszközök rohamos fejlődése lehetővé tette, hogy az amúgy is extrém sportban extrém fejlődés mutatkozzon. Sorra nyíltak a természetes mászóhelyek, amit úgymond kiépítenek a helyi mászók, azaz biztonságossá tesznek és sorra nyíltak/nak a mászótermek, ahol ezt a sportot gyakorolni lehet teljesen védett körülmények között is.
A boulderezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Ennek egyik oka, hogy akár egyedül is, speciális biztosító felszerelés nélkül űzhető, mindössze egy mászócipő és egy magnéziumpor tartó táska szükséges hozzá, valamint társaságban is meglehetősen szórakoztató időtöltés. A boulderezés önálló verseny-sporttá is vált. Olimpiai bevezetése folyamatban van.

KI BOULDEREZHET?

Bárki boulderezhet! Nincs kortól és nemtől függő korlátozás. A boulder szó angolból származtatott és kőtömböt, szikladarabot jelent. A boulderezés pedig ezen kis szikladarabok megmászását jelenti.
Itt nem kell kötél, hevederzet a mászáshoz, ez által még szabadabb a mozgás élménye.
Mindegyikünk emlékszik még, hogy gyermekkorunkban mennyire jó volt fára mászni vagy kisebb sziklákra felkapaszkodni. Itt is nagyon hasonló az élmény. A boulderezés tulajdonképpen egy ősi tehetségre alapuló nagyon szórakoztató természetes mozgás. Játékosság van benne, erő, dinamizmus és koordináció. Minden izmot megmozgat, ezért edzi az egész testet. Ugyanakkor a komplex mozdulatsorok megtanulásával fejlődik az egyensúly és a koordinációs képesség is.
Az a szép a boulderezésben, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő fokozatot és onnantól nincs megállás.
A csarnokunkban 4,5 méteres a maximális mászómagasság és egy 40 cm vastag szivacsszőnyeg biztosítja a biztonságos földet érést. Kezdők és haladók is találnak maguknak megfelelő számú bouldert, nincs két egyforma kihívás és a kudarctól sem kell tartanunk hiszen széles skálán mutatkoznak a nehézségek.
El vagy macskásodva, mert sokat foglalkozol ülőmunkával? A boulder átmozgat és lelazít egyben.
Mászol már és szeretnéd javítani a technikádat vagy edzeni egy mozdulatra? A boulder a megoldás!
A legjobb pedig, hogy mindezt társaságban teheted, megosztva másokkal egy-egy kunszt/boulder/ probléma tapasztalatait ezzel is inspirálva egymást.
 

MI KELL A BOULDEREZÉSHEZ?

  • Kényelmes (sport) ruházat, amely szabad mozgást biztosít, egy pár mászó cipő és esetleg egy magnéziás táska, hogy a kéz ne csússzon. Akinek nincs mászó cipője, bérelni tud a recepción.
  • Alapismeretek, amelyet tájékoztató jellegű előadás keretében minden kezdő látogatónak biztosítunk egy alkalommal.
  • Edzésekkel fejlesztheted képességeidet és egyre nehezebb problémákat tudsz majd megoldani. Edzéseinkre jelentkezhetsz a recepción! Első alkalommal személyes regisztrációt kérünk.